Selecteer een pagina

Bijna iedere Nederlander heeft wel een autorijbewijs en een eigen auto of auto van iemand anders ter beschikking om van A naar B te komen. Een personenauto beschikt echter vaak over een beperkte ruimte in de kofferbak om spullen in te vervoeren. Grote goederen zoals meubels en dergelijke zijn te groot om in de kofferbak te vervoeren, waardoor er een groter voertuig nodig is. Desalniettemin bieden veel bedrijven, zoals woongiganten, tegenwoordig de mogelijkheid om grote spullen te laten bezorgen. De bezorgkosten hiervan zijn echter in de meeste gevallen aan de hoge kant, waardoor het loont om naar alternatieven te zoeken. Zo kun je een goedkoop busje huren bij Bert Jonk, waardoor je geen bezorgkosten betaalt en zelf je spullen kunt ophalen of juist wegbrengen tijdens bijvoorbeeld een verhuizing. Het besturen van een busje vergt echter andere kwaliteiten en ander inzicht dan het besturen van een personenauto. Om ongelukken te voorkomen en ervoor te zorgen dat je zelfverzekerd onderweg gaat, geven we in dit blog enkele tips om als beginnend bestuurder zonder problemen een busje te besturen. 

Inspecteer het busje

Ongeacht welke producten of voertuigen je bij een partij huurt, het is altijd raadzaam om de kwaliteit vooraf goed te inspecteren. Hierdoor ben je in staat om tijdig eventuele beschadigingen te melden, waardoor je eventuele onvoorziene kosten uitsluit. Daarnaast raden we je aan om de afmetingen van de bus goed in je op te nemen. Een bus is namelijk een stuk groter dan de gemiddelde personenauto, waardoor het noodzakelijk is om rekening te houden met de afmetingen tijdens het besturen van de bus. Dit komt bijvoorbeeld van pas bij de afweging om wel of niet een parkeergarage in te rijden, het kiezen van de juiste parkeerplek en bovendien het invoegen en inhalen op de snelweg. 

Oefen

Voordat je de openbare weg op gaat met jou gehuurde busje, raden we je aan om eerst kleine stukjes te rijden op een privéterrein of een rustige parkeerplaats. Op deze manier creëer je gevoel met de bus en krijg je meer zelfvertrouwen. Belangrijk is om hierbij rekening te houden met de grote draaicirkel van de bus. Dit is met name het geval bij lange bussen. Het kennen van de draaicirkel van jouw gehuurde bus is belangrijk tijdens het maken van verschillende manoeuvres op de openbare weg.

Rustig aan

Wanneer je voor het eerst in een bus rijdt, raden we je aan om vooral rustig aan te doen en geconcentreerd te rijden. Het houden van voldoende afstand met medeweggebruikers zorgt ervoor dat je rustiger in je stoel zit en geeft je meer ruimte om na te denken. Bovendien hebben veel busjes een dichter achterkant, waardoor je bent aangewezen op de zijspiegels. Ook hier dien je aan te wennen en rekening mee te houden tijdens bijvoorbeeld het inhalen van medeweggebruikers.