De IJ-Salon: De beau en de belhamel

januari 14, 2013 in Schandalig! - jan 2013 door Jacoba

Het thema Schandalig! leidde bij mij in eerste instantie tot een spontane yeaahh!-reactie, maar plaatste me na enig nadenken voor behoorlijke dilemma’s. Wat maakt een schandaal een schandaal? Een onverwachte gebeurtenis dat in grote mate afwijkt van verwachtingspatronen. Maar hoe verras je een publiek dat bij wijze van spreken geconditioneerd is op verrassingen?

 

De overdrijving zonder dwingende artistieke rede biedt geen soelaas. Schandalen uit het verleden bieden vooral garantie voor een anekdotische toekomst. Een overspelige en onaangepaste componist als Mozart wordt vandaag klakkeloos als klassieker geaccepteerd. Zelfverklaard enfant terrible George Antheil heeft weliswaar met een pistool in een concertzaal gezwaaid, maar zijn muziek is gewoon gaaf en choqueert niet meer.

Wij hebben het probleem dus neergelegd bij standup-filosofe Laura van Dolron. Zij staat garant voor nieuwe inzichten. Daarnaast ontmoeten we drie generaties van geweldige pianisten, waaronder Menahem Pressler, de legendarische pianist van het Beaux Arts Trio. U hoort ook een zeer origineel strijkkwartet van Mayke Nas, gespeeld door toegewijde musici van het KCO. Mooi wordt het zeker, maar schandalig?

Michael Gieler, artistiek leider IJ-Salon

De IJ-Salon: De beau en de belhamel is op zaterdag 17 januari om 15.00uur.
Meer informatie en kaarten.